Sociale activiteit – vlaaibakken (27 oktober 2012)

Een onderneemster uit Weert heeft een belangrijk aandeel gehad in de verspreiding van de vlaai buiten Limburg. Maria Hubertina Hendrix, ook bekend als ‘Antje van de Stasie’, verkocht in het begin van de 20e eeuw met verve haar ‘Weerter vlaaitjes’ aan treinreizigers op het station van Weert. Zo werd de vlaai een bekend gebak voor reizigers uit heel Nederland. Dit bracht enkele leo’s op het idee om hier wat mee te doen als een sociale activiteit.

Gelukkig niet op echte bakkerswerktijden, maar gewoon om 14.30u op een zaterdagmiddag was het tijd voor onze sociale activiteit: vlaaibakken bij patisserie Sluijsmans in Stramproy (http://www.patisseriesluijsmans.nl/). Na wat noodzakelijke kopjes koffie en alvast een lekker gebakje waren 10 Leo’s helemaal klaar om hun handen uit de mouwen te steken. Na een korte instructie van bakker Thijs Sluijsmans konden we ieder voor ons hoopje meel/boter/suiker/zout klaar gaan staan en kon het kneden en rollen beginnen! Na een keuze te hebben gemaakt tussen abrikozen- of kersenvulling en het aanbrengen van een kenmerkend teken, zodat ieder zijn eigen vlaai kon herkennen, konden de vlaaien de enorme oven in. Terwijl onze vlaaien aan het bakken waren, mochten we onze creativiteit laten zien met de overgebleven stukjes deeg. Ook konden we een kijkje nemen in de koelcel en hebben sommige van ons een cake pop (cake-je op een stokje) kunnen proeven. Hoewel deze kennismaking met het vlaaibakken geen carrièreswitch teweeg heeft gebracht, was het wel een hele leuke activiteit waar we allemaal van hebben genoten. Bovendien hebben we heel wat ouders kunnen voorzien van een lekker stukje vlaai op die extra lange zondag. ’s Avonds hebben we nog met zijn allen gegeten bij de Apostel, waar een aantal Leo’s al wat inspiratie opdeden voor het naderende Leo-kerstdiner!

Vlaaibakken Leo's

Stramproy – 27 oktober 2012

Terug