Hout correct schuren – hier moet u op letten

Hout schuren

Hout is een prachtig en veelzijdig materiaal. Handwerk van hout moet u echter schuren om een ​​glad oppervlak te krijgen en verwondingen te voorkomen. De beste manier om dit te doen en de nerf van het hout

De dealer kan een commissie betalen voor links op deze pagina, bijvoorbeeld voor links gemarkeerd met of groen onderstreept. Meer informatie.

Het zit allemaal in de grit – dat is wat je nodig hebt

Of je nu een tafelblad, een plank of een zelfgemaakt houten speelgoed wilt behandelen, het oppervlak moet glad zijn. Hiervoor heb je het juiste schuurpapier nodig.

  • Om een ​​goed resultaat te krijgen heb je schuurpapier van verschillende korrels nodig. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied, moet u voldoende schuurpapier hebben met korrel 80, 120, 180, 240 en 320. Let op: hoe kleiner het korrelgetal, hoe grover het schuurpapier.
  • U heeft ook een schuurblok nodig.

Hout schuren – zo wordt het echt glad

Er zijn een paar regels om in gedachten te houden bij het schuren van hout. We laten je zien hoe je het goed doet.

  • Schuur altijd met de houtnerf mee. Zo voorkom je krassen die heel moeilijk te verwijderen zijn.
  • De algemene regel bij het schuren van hout is om altijd te beginnen met het laagste korrelgetal en naar boven toe te werken. Als u zeer ruw hout behandelt, begin dan met schuurpapier korrel 80. Als u nog verfresten of lijm moet verwijderen, is het de moeite waard om schuurpapier met korrel 40 te gebruiken.
  • Gebruik een schuurblok. Dit vereenvoudigt niet alleen het werk en beschermt uw handen. Een schuurblok heeft nog een ander voordeel: het geeft niet toe aan oneffenheden, maar schuurt ze weg. Voor fijner schuurpapier vanaf korrel 240 heeft u echter geen schuurblok meer nodig.
  • Wanneer u bij het schuurpapier met korrel 240 komt, maakt u eerst het hout vochtig. Het hoeft niet nat te zijn, alleen vochtig, maar moet een paar uur zitten. Het vocht zorgt ervoor dat houtvezels gaan staan, die misschien alleen eerder werden aangedrukt. Schuur ze daarna op met papier 240 en het oppervlak wordt nog gladder.
  • Test het resultaat met uw vingers. Ruwe stoten kun je voelen als je snel met je vingers over het hout schuift. Aan de andere kant kun je kleinere en fijnere voelen als je langzaam over het hout reikt.
  • Het hout wordt echt glad als u het afwerkt met een zeer fijn schuurpapier met korrel 320.

Hout schuren met de excenterschuurmachine

Vooral grote oppervlakken zijn moeilijk met de hand te schuren. In deze gevallen kunt u uw werk gemakkelijker maken met een excenterschuurmachine.

Gebruik geen band- of vlakschuurmachines. Ze laten graag lelijke groeven achter.
Een excenterschuurmachine daarentegen voert de schuurbeweging oscillerend en roterend tegelijk uit. Groeven en slijpsporen zijn dus niet te verwachten bij constante druk. Maar hier geldt hetzelfde: altijd met de korrel schuren.

Hout correct schuren – hier moet u op letten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven