Tuinmeubelen wintervast maken: zo overwinteren meubels in de tuin

Tuinmeubels in de winter

Herfst en winter eisen hun tol van tuinmeubelen. Vooral de vochtigheid maakt het hen moeilijk. In onze gids leggen we uit hoe u uw tuinmeubelen winterklaar maakt, zodat tuinstoelen, tuinbanken, tuinstoelen en tuintafels van hout, riet (rotan), kunststof en metaal komend voorjaar weer stralend glanzen als altijd. Tuinmeubelen, ongeacht het materiaal en de stijl, zijn gemaakt om buiten te zijn. Dat betekent echter niet dat ze de min of meer constante en terugkerende ontmoetingen met zon, wind, mist, regen, hagel, vorst, ijs en sneeuw ongeschonden doorstaan. Elk materiaal lijdt: sommige meer, andere minder.

Gezocht en gevonden: Een winterverblijf voor je tuinmeubelen

Voordat u op zoek gaat naar een geschikt winterverblijf voor uw tuinmeubelen, moet u beslissen of u ze in de herfst en winter wilt gebruiken of niet. Hoe u uw tuinmeubelen winterklaar maakt, hangt af van deze beslissing.

Als ze naar het winterverblijf gaan, moet je eerst de meubels grondig schoonmaken en het materiaal verzorgen. De wijk neemt de feitelijke bescherming tegen het weer in de herfst en winter over. Het is anders als u geen geschikte winterverblijven heeft voor uw tuinmeubelen. Of u wilt ze ook in de herfst of winter gebruiken, bijvoorbeeld voor een gezellige barbecue-avond met vrienden in de glinsterende wintersneeuw of voor een ontspannen afternoon tea met het gezin in de stormachtige herfstwind. Dan moet je de tuinmeubelen winterklaar maken, zodat regen, vorst, hagel, sneeuw en ijs en sterk wisselende temperaturen ze niet kunnen schaden. Het hangt af van het materiaal waarvan je tuinmeubel is gemaakt: hout, rotan, kunststof en metaal reageren allemaal op de elementen, maar de reacties zijn anders.

Tuinhuis als winterverblijf voor de tuinmeubelen

Het tuinhuisje (als je die hebt) is het eerste adres waar je aan denkt als je op zoek bent naar een plek om je tuinmeubelen in de winter op te bergen. Het tuinhuis is geschikt als winterverblijf als het droog, dichtbegroeid en vorstvrij is, en dus geschikt voor alle tuinmeubelen, bijvoorbeeld voor tuinset lounge. Bij eenvoudige gereedschapsschuren is dit vaak niet het geval, daarom zijn deze slechts in beperkte mate geschikt als winterstalling voor uw tuinmeubelen.

Alternatieven voor het tuinhuis als winterstalling

De genoemde eigenschappen – droog, strak en vorstvrij – zijn soms ook toe te schrijven aan uw kelder, zolder, schuur of garage. Als er voldoende ruimte is voor de winterstalling van de tuinmeubelen, zijn dit echte alternatieven voor het tuinhuis. Zorg ervoor dat de ruimte waarin tuinmeubelen van natuurlijke materialen zoals hout of vlechtwerk in de winter worden opgeslagen, niet te warm is. Het hout kan te droog worden en barsten als gevolg van de klimaatverandering van buiten naar binnen.

Is uw tuinhuisje, kelder, zolder, schuur of garage geen optie voor winterstalling van uw tuinmeubelen, dan heeft u ook de mogelijkheid om een ​​weerbestendige opbergmogelijkheid te kopen. In de categorie tuinopbergers in onze online shop vindt u verschillende modellen. Geschikte beschermhoezen en hoezen bieden een eenvoudige bescherming voor uw tuinmeubelen tegen regen en zon. Deze zijn ook verkrijgbaar in ons assortiment in de winkel. Bij het inpakken van de tuinmeubelen in beschermhoezen is het belangrijk dat de meubels er zo droog mogelijk in worden bewaard en dat de hoezen niet luchtdicht worden afgesloten. Want dan zouden in het ergste geval de meubels gaan zweten en zou de resulterende warme, vochtige omgeving voor schimmel & co ideale leefomstandigheden bieden. Een constante luchtuitwisseling zorgt daarentegen voor frisse lucht en helpt zo schimmel te voorkomen.

Tuinmeubelen wintervast maken: zo overwinteren meubels in de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven