Wat zijn ETF’s? ETF eenvoudig uitgelegd

Investeren

Met ETF’s (Exchange Traded Funds) kunt u eenvoudig en goedkoop in aandelen beleggen en langetermijnvermogen opbouwen. Een ETF is een op de beurs verhandeld indexfonds dat de prestaties van bekende marktindices één-op-één volgt. Een ETF (“Exchange Traded Fund”) is een op de beurs verhandeld indexfonds dat de prestaties van een index zoals de DAX volgt. In de kern combineren ETF’s de voordelen van aandelen en fondsen in één product.

ETF-definitie: Exchange Traded Funds – op de beurs verhandelde indexfondsen

Met ETF’s kunt u goedkoop beleggen in hele markten met één effect. Met één enkele MSCI World ETF spreidt u bijvoorbeeld uw belegging over ongeveer 1.600 bedrijven van over de hele wereld. Naast aandelen kunt u met ETF’s ook in veel andere vermogenscategorieën beleggen. Door deze variëteit en hun specifieke eigenschappen zijn ETF’s perfecte bouwstenen voor particuliere beleggingen. Het is dus geen wonder dat steeds meer beleggers op ETF’s vertrouwen om hun vermogen op te bouwen. ETF’s repliceren eenvoudig een marktindex één-op-één en kunnen – net als aandelen – op elk moment op de beurs worden verhandeld.

Wat de beste ETF is, hangt van verschillende dingen af, en valt niet allen in geld of winst uit te drukken. Deel is dat ook persoonlijke voorkeur.

ETF’s: de belangrijkste dingen op een rij

  • Met ETF’s kunt u zich breed positioneren: Met slechts één ETF belegt u in vele duizenden bedrijven over de hele wereld.
  • Handelen in en het aanhouden van ETF’s is goedkoop. U kunt al vanaf één euro spaarplannen maken om vermogen op te bouwen.
  • ETF’s zijn transparant en worden verhandeld op Europese beurzen.

Een ETF is een op de beurs verhandeld indexfonds

De beste manier om uit te leggen hoe een ETF werkt en welke voordelen het biedt, is door te kijken naar de drie delen van de term ‘index exchange-traded fund’.

Wat is een fonds?

Een beleggingsfonds is een verzamelpunt voor beleggingsfondsen. Kort gezegd: veel beleggers steken hun geld bij elkaar en laten een professional (fondsbeheerder) het kapitaal zo winstgevend en breed mogelijk beleggen in het kader van een bepaalde beleggingsstrategie.

De beleggingsstrategie definieert de activaklassen (bijv. aandelen, obligaties en grondstoffen) waarin de fondsbeheerder mag beleggen.

Het bijzondere van een beleggingsfonds is dat de fondsen van de beleggers bijzondere activa zijn die in trust worden gehouden door een depothoudende bank en juridisch gescheiden zijn van de activa van de fondsvennootschap. Daarom is het geïnvesteerde geld ook beschermd in geval van insolventie van de fondsmaatschappij.

De beheerder van een klassiek beleggingsfonds heeft tot taak een hoger rendement te behalen dan dat van de respectieve vergelijkende index (benchmark) door effecten te kopen en te verkopen. Maar volgens wetenschappelijke studies slagen slechts zeer weinig fondsbeheerders erin om dit op lange termijn (bijvoorbeeld over een periode van meer dan drie jaar) te doen.

Wat zijn ETF’s? ETF eenvoudig uitgelegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven