Het juiste schuimen moet je leren…
Velen van jullie vragen me hoe je zeep op de juiste manier gebruikt. Nou, er is geen goed of fout. Maar er zijn een paar tips en trucs voor het omgaan met zeep. Ik weet zeker dat je dat weet: er is niets vervelender dan een zeep die niet (goed) schuimt. Zonder schuim (of weinig schuim) is wassen gewoon een gedoe.
Zeep wast omdat het de oppervlaktespanning (of “limietspanning”) van water verlaagt. Jullie kennen allemaal het fenomeen oppervlaktespanning. De oppervlaktespanning zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een paperclip op een glas water drijft of dat sommige insecten op water kunnen lopen. Water heeft een relatief hoge oppervlaktespanning – alleen die van kwik is hoger.
Nu is het nodig om de oppervlaktespanning van water te verlagen zodat we schoon worden. En daarvoor moet je het volgende weten: Hoe koeler het water, hoe groter de oppervlaktespanning. Hoe warmer/heter het water, hoe lager het is. Daarom: Zeep wast beter uit als je warm water gebruikt. Neem hiervoor je “Moment of Happiness”-zeep en houd deze kort onder warm stromend water en wrijf hem in je handen. Je zult merken dat je binnen de kortste keren heerlijk schuim hebt. Het werkt ook geweldig als je de zeep vervolgens opzij legt en het schuim dat al op je handen zit, blijft maximaliseren door gewoon je handen tegen elkaar te wrijven. Zo werkt zeep
Opbergen is belangrijk
Natuurlijke zepen moeten altijd op een koele en droge plaats worden bewaard, anders kunnen ze snel ranzig worden. Alleen op deze manier kan de houdbaarheidsdatum van mijn zepen worden gegarandeerd. Dus als je je zeep niet meteen gebruikt, raad ik je aan om deze tussentijds in een koele en droge ruimte te bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder (mits deze niet te vochtig is). Zeep is in principe lang houdbaar. Je hebt vast wel eens gehoord dat iemand zeep uit oma’s tijd heeft gevonden en deze heel goed wast. Hoe lang zeep echt meegaat, hangt af van verschillende factoren. Enerzijds van het recept zelf, van de juiste opslag en ook van de hoeveelheid overvet.
De rijpingstijd
Handgekookte natuurzepen die volgens het CP (cold process) proces zijn gemaakt, d.w.z. “cold stired” zijn, moeten eerst rijpen voordat ze gebruikt kunnen worden. Deze rijpingstijd is minimaal zes weken voor zepen uit “Mein Glücksmoment”. Meestal zelfs langer – namelijk acht weken. Gedurende deze tijd verdampt overtollig water, wordt de zeep steviger en dus productiever. Uiteindelijk bevat de zeep praktisch geen NaOH, dat nodig is voor verzeping. Het heeft zich tijdens het verzepingsproces gecombineerd met de vetmoleculen en zeepmoleculen gevormd. Hierdoor daalt ook de pH-waarde van de zeep in de loop van de rijpingsperiode van 13 (of hoger) naar ongeveer 10.
Hoe langer een zeep rijpt, hoe milder en productiever deze wordt. Probeer het uit en geef je zeep wat extra tijd – je zult er geen spijt van krijgen
Als de zeep op is…
…ja, wat kan ik dan het beste doen? Koop nieuw! Grappen terzijde: Als je zeep opraakt en opraakt, is er vaak het probleem dat de zeep niet meer goed schuimt of dat er problemen zijn met schuimen. Klanten vertellen me dat steeds. In dit geval kun je gewoon een washandje, een organza- of sisalzakje gebruiken. Daar doe je dan de zeepresten in. Dit heeft meerdere voordelen.
- de zeep schuimt weer heel goed.
- het glijdt niet uit je handen
- je kunt ze echt helemaal opgebruiken en er blijft niets over
- Kleine stukjes zeep kunnen goed drogen in een organza zakje. Het beste is als je de mogelijkheid hebt om het zakje zeep onder de douche op te hangen.
Met deze truc hoef je je geen zorgen meer te maken en kun je tot het laatst genieten van je favoriete zeep! En als je niet zoveel geld wilt uitgeven, kun je thuis in je eigen overgebleven garen snuffelen. Misschien vind je daar het juiste garen en brei of haak je iets passends voor jezelf. Dit ontziet het milieu, hulpbronnen en is ook nog eens leuk.
Soap to go..
Zeep is niet alleen praktisch voor thuis, maar ook voor onderweg. Als je op reis gaat heb je vaak het probleem met conventionele douchegels dat ze enerzijds veel ruimte innemen in de koffer en anderzijds dat je ze voor de zekerheid altijd in een plastic zak moet wikkelen zodat – als er iets lekt of lekt – er chaos ontstaat als het even kan, niet in de hele koffer. Ik denk dat we dit scenario allemaal kennen. Is er misschien zelfs lijden onder u
Dit overkomt je gegarandeerd niet met natuurlijke zeep. De beste manier om je stuk zeep te vervoeren is in een papieren zak van het sandwich-type. Daar ingepakt, gebeurt er niets. Het neemt ook niet veel ruimte in beslag en bespaart u onnodig gewicht met u mee te sjouwen.
Een andere manier om je zeep onderweg te gebruiken, is door hem te raspen. Met een simpele keukenschaaf. Aan het einde heb je zeepspaanders, die je in een hersluitbaar blikje kunt doen of terug in de papieren boterhamzak kunt doen. Persoonlijk vind ik dat een prima optie, omdat je onderweg altijd zeep bij je hebt en geen conventionele zeep hoeft te gebruiken in bijvoorbeeld openbare toiletten.
Dankzij de zeepkrullen heb je altijd de juiste hoeveelheid zeep bij de hand en kun je de rest weer droog in je handtas stoppen – je gebruikt alleen zoveel als je echt nodig hebt. Probeer het gewoon eens uit en vertel me hoe je ermee omgaat als je op reis bent. Ik zou heel blij zijn met je feedback! ️
Wat te doen met kalkzeep?
Nou, eerst en vooral moeten we verduidelijken wat limoenzeep eigenlijk is. Misschien ken je zelfs limoenzeep. Het komt voor bij het gebruik van zeep en hard water. Er blijft een grijze film achter die moeilijk te verwijderen is. Het is als zeepafzettingen. Om precies te zijn, het zijn zouten van zeep die slecht oplosbaar zijn in water. Helaas leidt dat tot het volgende probleem. Namelijk het verminderde waseffect van de zeep. Dus als je eerder zeep hebt geprobeerd en deze twee problemen bent tegengekomen, kan dat komen door het harde kraanwater.
Voor een exacte bepaling moet u echter een specialist inhuren. Maar wat kun je doen tegen kalkzeep? Probeer in geen geval de resten op uw tegels af te wassen met zeep, helaas zal zelfs zuiver water u hier niet helpen. Gebruik indien mogelijk heet water en voeg een scheutje azijn (essence) toe. U kunt het gebruiken om uw tegels en gootstenen, enz. De zuurgraad van de azijn neutraliseert het zeepresten. Je kunt ook citroenzuur gebruiken om schoon te maken. Draag in beide gevallen altijd handschoenen. Als je afvoer bijvoorbeeld aangetast is door de kalkzeep (je kunt zien dat het water heel slecht wegloopt), neem dan bakpoeder of bakpoeder (ook weer alleen met handschoenen aan), die je in de afvoer leegt en dan nog een daarna een flinke scheut azijn.
Het geheel moet dan een beetje acteren. Na ongeveer 10 minuten afspoelen met heet water. Het hoeft dus niet altijd de chemieclub te zijn. Heeft u nog vragen over het onderwerp? Laat het me dan weten in de reacties hieronder!
Gebruik een zeepbakje…
Natuurlijk weten velen van jullie ervan, maar er zijn altijd mensen die niet zo bedreven zijn in het omgaan met zeep en niet zo goed weten hoe ze het moeten gebruiken. Om lang van een natuurlijke zeep te kunnen genieten is het gebruik van een zeepschaaltje essentieel. Idealiter heeft de zeepschaal ook gaten in de bodem zodat het water gemakkelijk kan weglopen. Na het douchen of handen wassen is het belangrijk dat de zeep goed kan drogen. Laat ze daarom nooit in het water liggen. Dit is om twee redenen:
de zeep wordt zachter. En niemand houdt van doorweekte zeep
ziektekiemen en bacteriën kunnen zich hier vermenigvuldigen.