Zeilen met een spinnaker – tips voor onervarenen

Zeilen

Zelfs mensen die al kunnen zeilen of zelfs een vaarbewijs hebben durven vaak niet met een spinnaker te varen. Het vereist veel vaardigheid, een beetje oefening en vooral snelheid. Dan zal dit zeil u al snel veel plezier bezorgen.

De spinnaker – korte beschrijving

De spinnaker is een bijzonder licht en groot voorzeil, dat meestal naast het voorzeil wordt gebruikt bij het “downwind” zeilen.

  • Een spinnaker wordt alleen gebruikt op sportzeilboten.
  • Varen met een spinnaker vraagt ​​meer aandacht omdat de zeiler één zeil meer moet kunnen zien en hanteren.
  • Het grote extra zeil is moeilijk te besturen omdat het door het lichte materiaal zeer snel reageert op veranderingen in de wind. Het kan plotseling instorten als de wind wegvalt – en dan vaak naast de boot in het water belanden. Het ophalen van het water in de boot is moeilijk met een nat zeil, dus veel beginners vermijden de spinnaker.
  • U kunt ook de spinnaker gebruiken in plaats van het voorzeil, wat het hanteren voor beginners gemakkelijker maakt.
  • Als de wind relatief rustig is, zetten veel zeilers de spinnaker gewoon in en laten het grootzeil en het voorzeil binnengehaald. Het lichte en relatief grote zeildoek vangt de wind sneller op – en de boot komt sneller op snelheid. Zeilen met de spinnaker Je kent zeker de verschillende koersen aan de wind en de bijbehorende zeilstanden. Ze heten: in de wind, dicht bij de wind, halve wind, volle wind en met de wind mee.
  • U kunt de spinnaker gebruiken zodra uw zeilboot in de wind staat.
  • Onthoud dat uw boot in deze positie de meeste snelheid zal behalen, dwz sneller dan op korte afstand. Veel beginners zijn hier geïrriteerd omdat de rit erg soepel verloopt. Maar juist daarom is de weerstand het laagst en wordt de boot sneller.
  • De zeilstand is op dit moment driekwart open. Meestal kom je vanuit volle wind snel in de wind mee en maak je de zeilen dienovereenkomstig los. Op dat moment blaast de spinnaker in de boeg van de boot zich op tot volledige grootte.
  • Je kunt meer snelheid halen door het voorzeil te reviseren (naar de andere kant te brengen) en door te varen in de zogenaamde “vlinder”. Deze handeling moet je voor het gebruik van de spinnaker vakkundig hebben uitgevoerd, omdat de boot dan minder snelheid heeft en het voorzeil makkelijker te manoeuvreren is.
  • Als ervaren zeiler weet je van tevoren wanneer je de spinnaker gaat gebruiken. Bevestig deze daarom tijdig aan de boeg en mast. Dit geeft je een klein tijdsvoordeel bij regatta’s, omdat je het “pas” hoeft in te stellen zodra de windrichting goed is.

Meer informatie omtrent zeilen kun je vinden op de website van thesailfactory.nl.

Zeilen met een spinnaker – tips voor onervarenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven